Keitä me olemme?

FC Pallokarhut (FC ViP) on futsalin ja jalkapallon erikoisseura. Seura toimii Virroilla, Pohjois-Pirkanmaalla.

Seura on aloittanut toimintansa 8.10.2005 ja se on Suomen Palloliitto ry:n jäsen.

Kotikenttinä toimivat Virtain liikuntahalli (futsal) ja Virtain urheilukenttä (jalkapallo).

 

Arvomme

Seuran tarkoituksena on edistää futsal- ja jalkapalloharrastusta, kohottaa jäsentensä fyysistä kuntoa ja terveyttä, sekä herättää heissä oikeaa urheiluhenkeä ja pysyvää harrastusta futsalia, jalkapalloa ja muuta urheilua kohtaan.

Kaikki pelaa

Seuran toiminnassa noudatamme Suomen Palloliiton Kaikki pelaa-ohjelmaa.

Lapsella ja nuorella on oikeus liikkua, oikeus kokea itsensä tärkeäksi liikkuessaan. Lapsella ja nuorella on myös oikeus nauttia liikkumisestaan urheiluseurassa.

Kaikki pelaa-ohjelman arvopohja pohjautuu lapsen ja nuoren oikeuksiin. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus kannustavaan ja turvalliseen jalkapalloharrastukseen.

HISTORIA

FC Pallokarhut sai alkunsa vuonna 2002. Virallisesti seura rekisteröityi palloliiton jäseneksi 8.10.2005 ja aloitti sarja-toiminnan Virroilla. Varsin nuoren seuran historiassa on kuitenkin paljon jo ehtinyt tapahtua. Tässä lyhyt historiikki.

FC Pallokarhut sai alkunsa 2000-luvun alussa tarpeesta saada pojille kesäpelejä myös Virroilla. Ajatuksen toiminnan aloittamisesta taisi esitää Juha ”Julli” Kilpiö, joka oli jo aikaisemmin valmentanut poikansa porukkaa Alavudella. Mukaan vetäjiksi lähtivät Timo Juvakka ja Kari Pöyhönen joilla oli ollut hyvin samankaltaisia ajatuksia.

Tungos ensimmäisissä harkoissa, jotka järjestettiin huhtikuun lopulla vanhan Kisapirtin salissa oli hurja. Vaati luovuutta järjestää tenniskentän kokoisessa tilassa futispuuhaa 50 lapselle. Nurmelle pääsyn jälkeen kesällä harjoituksissa kävi aktiivisesti 30-40 poikaa. Pian mukaan tulivat myös ensimmäiset tytöt. Ensimmäiset mukana olleet olivat 1992-1995 syntyneitä.

PIENI ON KAUNISTA

Systeemi oli simppeli. Kausimaksulla (n. 30 e) ostettiin palloja ja varusteita ja maksettiin jokaiselle valokuva ja T-paita. Karhuhahmo ensimmäiseen ”logoon” napattiin piirto-ohjelman leikekuvaston sirkuskarhusta. Sirkusrekvisiitta pois ja tilalle jalkapallo, kas siinä tunnus. Kauhean räyhäkkä kuva ei ollut; yhdessä ensimmäisistä ystävyysotteluista vastustajan pikku pelaaja totesi virtolaiselle vastustajalleen: ”tosi symppis toi teidän kuva”. Taloudellisesti elettiin kädestä suuhun. Sitä tehtiin mihin rahat riittivät. Kunnalta ei saatu aluksi penniäkään koska emme olleet virallinen seura.

Ensimmäisinä vuosina ystävyysotteluja pelattiin lähinnä Alavudella ja Keuruulla, mutta pian alettiin myös käydä seurojen järjestämissä kesäturnauksissa mm. Kangasalla, Mäntässä ja Ikaalisissa. Turnauksissa vakiintui sitten joukkuejaoksi ”vanhemmat” eli 1992-93 syntyneet ja nuoremmat eli 1994-95 syntyneet. Parin ensimmäisen vuoden jälkeen alkoi ”seuraan” tulla uusia, nuorempia ikäryhmiä, joita muodostettiin kun aikuisia vetäjiä löytyi.

SEURA SAA  ALKUNSA

Joukkueen kuosia alettiin uudistamaan. Alkuvuosien vaihtuvista väreistä (keltainen ja  oranssi) päädyttiin aina eleganttiin punaisen ja mustan yhdistelmään. Kari Pöyhönen taiteili uuden hieman ärhäkämmän karhu logon. Hankittiin uusia pelipaitoja. Ensin jokaiselle oma mutta sitten myös kestävämpiä seuran pitempiaikaiseen käyttöön. Toiminta alkoi muistuttaa jo urheiluseuraa.

Talvella 2006 sitten toiminta virallistettiin ja oma seura perustettiin. Syitä oli useita. Vanhemmille junnuille jotka pelasivat jo isolla kentällä ei enää löytynyt sopivia yhden päivän turnauksia, piti joko lähteä Palloliiton sarjaan tai pelailla vain keskenään. Myös paikkakuntalaiset nuoret ja nuorekkaat (= Julli) miehet olivat kiinnostuneita lähtemään virallisiin sarjapeleihin. Kolmanneksikin myös kunnalta saataisiin avustusta toiminnan pyörittämiseen. Näin sai päivänvalonsa FC Pallokarhut Virrat, lyhyemmin FC ViP.

JOUKKUETOIMINNAN ENSIMMÄINEN NOUSU

Seuran pelitoiminta suuntautui alusta lähtien kahteen suuntaan. Virrat kuuluu Palloliiton Tampereen piiriin mutta juniorijoukkueet ovat tähän saakka pelanneet Vaasan piirin sarjoissa. Matkat ovat kutakuinkin samat, vastustajiksi löytyy usein muitakin samantasoisia pikkupaikkakuntien joukkueita ja kesällä päästään poikkeuksetta pelaamaan nurmella toisin kuin Tampereella. Miesten joukkue on taas pelannut kaikki pelinsä Tampereen piirissä, koska osa pelaajista asui Tampereella.

Ensimmäisenä virallisena kesänä  Virrat eli oikeaa jalkapallohuumaa. Miesten porukka oli 6. divisioonan lohkossaan lähes voittamaton. Ja mukaan lähtenyt pelaaja-valmentaja-hämmentäjä, Jukka ”juke” Kaipainen kertoi peleistä SSS:ssa omaan jäljittelemättömään tyyliinsä. Ensimmäistä kertaa lehden urheiluosassa oli jotain todella lukemisen arvoista. Pelit vetivät mukavasti katsojia virtain ”hurmos monttuun” ja syksyllä miehet nousivat 5. divariin.

Myös junnut pärjäsivät. Timo Juvakan valmentama 1992/93 ikäluokka voitti yhtä tyylikkäästi P14 II divisioonan ja nousi seuraavaksi kesäksi I divisioonaan. 2006 sarjapeleihin lähti myös 1994 ikäluokka. Kesään 2009 tultaessa sarjapelejä olivat pelanneet myös ikäryhmät P98, P99, P00 ja tytöt 95. Kovat sarjapelit olivat mainiosti motivoineet joukkueita harjoittelemaan ja Virtain urheilukentän nurmi oli joka kesä ollut kovassa käytössä.

UUSI NOUSU FUTSALIN KAUTTA

2010-luvun puolenvälin jälkeen sarjoissa pelaaminen tyrehtyi. Ikäluokkien pieneneminen vaikutti joukkueiden muodostumiseen ja vetäjien löytymiseen. Harjoituksia vedettiin kesäisin ja yksittäiset joukkueet kävivät yksittäisissä turnauksissa edelleen. Jalkapallosta oli Suomessa tullut yhä enemmän ympärivuotinen laji, jossa oli vaikea menestyä pelkällä ulkokaudella, ilman lämmitettäviä halleja tai lämmitettäviä tekonurmia.

Jalkapallolle oli selvästi kysyntää, kuten koko maassa. Jalkapallon pelipassillisten pelaajien määrä oli noussut vuoden 2003 97000 pelaajasta vuoden 2017 140000 pelaajaan. Olosuhteet ja ikäluokkien koko kuitenkin haastoivat kovasti.

Keväällä 2018 eräs vetäjistä oli suihkussa ja valmis ajatus tuli yllättäen päähän. Virtolainen jalkapallo voisi toimia futsalin kautta. Futsalissa joukkueessa kentällä on vain viisi pelaajaa. Peleihin voi lähteä jopa 7-9 pelaajan joukkueella ikäryhmästä riippumatta. Paikkakunnalla on hyviä tiloja lajin harjoitteluun. Harjoitukset ovat helppoja sekä vetäjille että pelaajille, koska sisällä on aina hyvä sää ja pallot eivät karkaa vaan pomppaavat takaisin seuraavaan kosketukseen.

Lisäksi futsalsarjat olivat pelimäärältään kevyempiä kuin jalkapallosarjat, koska pelejä oli noin neljäsosa siitä mitä jalkapallosarjoissa koko kesän aikana. Tuumasta toimeen ja harjoitusvuoroja varaamaan!

Ensimmäisenä syksynä 2018 futsalia pelasi 9 lasta, joiden voimin menimme heti sarjaan ikäluokassa 2011. Seuraavina vuosina laji kasvoi, hiljalleen mutta jatkuvasti. 

Korona iski 2020-2021, ja välillä toiminta oli pysähdyksissä tai rajoitettua. Toimintaa kuitenkin kasvatettiin, joka vuosi mukaan saatiin jokunen uusi vetäjä. Koronan jälkeen tuli harrastamisen kiinnostuksen hyökyaalto. Varmasti myös Huuhkajien, Helmarien ja miesten futsalmaajoukkueen lähekkäin osuneet EM-kisat vaikuttivat osansa.

Jalkapallokesä 2022 oli osallistujamäärältään menestys, yli sata lasta, ja turnauksissa kävivät joukkueet ikäluokissa 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 ja 2016. Koko maassakin pelaajamäärä nousi, ikäluokkien pienenemisestä huolimatta edelleen yli 149000 pelaajaan.

Syksyllä 2022 myös futsaltoiminta räjähti uusille kierroksille. Seurassa oli 70 futsallisenssin maksanutta pelaajaa ja sarjajoukkueet ikäluokissa 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 ja 2016. Kokonaisuudessaan merkittävä määrä pelaajia on viimeisten vuosien aikana kulkenut myös Ruovedeltä, Kihniöstä, Kurusta ja Pohjaslahdelta. Seuralla on alkanut olla alueellista merkittävyyttä Virtain ulkopuolella.

Kesäkaudella 2023 pitkästä aikaa on myös jalkapallossa yksi joukkue menossa sarjaan ikäluokassa 2013. Katsotaan, laajeneeko kesäkausi tulevina vuosina ja miten lajien kehitys jatkuu!

Kari Pöyhönen

Teemu Kontoniemi