Päivityksiä 19.8.2022

PALLOKARHU HISTORIAA – LYHYT OPPIMÄÄRÄ

Takaisin Historia sivulle

 

FC Pallokarhut sai alkunsa 2000-luvun alussa tarpeesta saada pojille kesäpelejä myös Virroilla. Ajatuksen toiminnan aloitta-misesta taisi esitää Juha ”Julli” Kilpiö, joka oli jo aikaisemmin valmentanut poikansa porukkaa Alavudella. Mukaan vetäjiksi lähtivät Timo Juvakka ja Kari Pöyhönen joilla oli ollut hyvin samankaltaisia ajatuksia

Tungos ensimmäisissä harkoissa, jotka järjestettiin huhtikuun lopulla vanhan Kisapirtin salissa oli hurja. Vaati luovuutta järjestää tenniskentän kokoisessa tilassa futispuuhaa 50 lapselle. Nurmellepääsyn jälkeen kesällä harjoituksissa kävi aktiivisesti 30-40 poikaa. Pian mukaan tulivat myös ensimmäiset tytöt. Ensimmäiset mukanaolleet olivat 1992-1995 syntyneitä.

 

PIENI ON KAUNISTA

Systeemi oli simppeli. Kausimaksulla (n. 30 e) ostettiin palloja ja varusteita ja maksettiin jokaiselle valokuva ja T-paita. Karhuhahmo ensimmäiseen ”logoon” napattiin piirto-ohjelman leikekuvaston sirkuskarhusta. Sirkusrekvisiitta pois ja tilalle jalkapallo, kas siinä tunnus. Kauhean räyhäkkä kuva ei ollut; yhdessä ensimmäisistä ystävyysotteluista vastustajan pikku pelaaja totesi virtolaiselle vastustajalleen: ”tosi symppis toi teidän kuva”. Taloudellisesti elettiin kädestä suuhun. Sitä tehtiin mihin rahat riittivät. Kunnalta ei saatu aluksi penniäkään koska emme olleet virallinen seura.

Ensimmäisinä vuosina ystävyysotteluja pelattiin lähinnä Alavudella ja Keuruulla, mutta pian alettiin myös käydä seurojen järjestämissä kesäturnauksissa mm. Kangasalla, Mäntässä ja Ikaalisissa. Turnauksissa vakiintui sitten joukkuejaoksi ”vanhemmat” eli 1992-93 syntyneet ja nuoremmat eli 1994-95 syntyneet. Parin ensimmäisen vuoden jälkeen alkoi ”seuraan” tulla uusia, nuorempia ikäryhmiä, joita muodostettiin kun aikuisia vetäjiä löytyi.

 

SEURA SAA  ALKUNSA

Joukkueen kuosia alettiin uudistamaan. Alkuvuosien vaihtuvista väreistä (keltainen ja  oranssi) päädyttiin aina eleganttiin punaisen ja mustan yhdistelmään. Kari Pöyhönen taiteili uuden hieman ärhäkämmän karhu logon. Hankittiin uusia pelipaitoja. Ensin jokaiselle oma mutta sitten myös kestävämpiä seuran pitempiaikaiseen käyttöön. Toiminta alkoi muistuttaa jo urheilu-seuraa.

Talvella 2006 sitten toiminta virallistettiin ja oma seura perus-tettiin. Syitä oli useita. Vanhemmille junnuille jotka pelasivat jo isolla kentällä ei enää löytynyt sopivia yhden päivän turnauksia, piti joko lähteä Palloliiton sarjaan tai pelailla vain keskenään. Myös paikkakuntalaiset nuoret ja nuorekkaat (= Julli) miehet olivat kiinnostuneita lähtemään virallisiin sarjapeleihin. Kolmanneksikin myös kunnalta saataisiin avustusta toiminnan pyörittämiseen. Näin sai päivänvalonsa FC Pallokarhut Virrat, lyhyemmin FC ViP.

 

VIP TAISTELEE

Seuran pelitoiminta suuntautui alusta lähtien kahteen suuntaan. Virrat kuuluu Palloliiton Tampereen piiriin mutta juniori-joukkueet ovat tähän saakka pelanneet Vaasan piirin sarjoissa. Matkat ovat kutakuinkin samat, vastustajiksi löytyy usein muitakin samantasoisia pikkupaikkakuntien joukkueita ja kesällä päästään poikkeuksetta pelaamaan nurmella toisin kuin Tampereella. Miesten joukkue on taas pelannut kaikki pelinsä Tampereen piirissä, koska osa pelaajista asui Tampereella.

Ensimmäisenä virallisena kesänä  Virrat eli oikeaa jalkapallo-huumaa. Miesten porukka oli 6. divisioonan lohkossaan lähes voittamaton. Ja mukaan lähtenyt pelaaja-valmentaja-hämmen-täjä, Jukka ”juke” Kaipainen kertoi peleistä SSS:ssa omaan jäljittelemättömään tyyliinsä. Ensimmäistä kertaa lehden urheiluosassa oli jotain todella lukemisen arvoista. Pelit vetivät mukavasti katsojia virtain ”hurmos monttuun” ja syksyllä miehet nousivat 5. divariin.

Myös junnut pärjäsivät. Timo Juvakan valmentama 1992/93 ikäluokka voitti yhtä tyylikkäästi P14  II divisioonan ja nousi seuraavaksi kesäksi I divisioonaan. 2006 sarjapeleihin lähti myös 1994 ikäluokka. Kesään 2009 tultaessa sarjapelejä ovat pelanneet myös ikäryhmät P98, P99, P00 ja tytöt 95. Kovat sarjapelit ovat mainiosti motivoineet joukkueita harjoittelemaan ja Virtain urheilukentän nurmi on joka kesä ollut kovassa käytössä.

 

NAISVOIMAA

Lukumääräisesti suurimmaksi harjoitusryhmäksi on kuitenkin kasvanut naisten joukkue. Välillä yli neljäänkymmeneen pelaajaan nousseen ryhmän tavoitteena on selkeästi ollut pelaamisen oppimisen ohella pitää hauskaa ja viihtyä nurmella. Naisten joukkue on järjestänyt myös turnauksia lähialueen muille naisporukoille. Talvisin ryhmällä on ainoana joukkueena ollut myös salivuoroja liikuntahallilla.

Kari Pöyhönen

 

Takaisin Historia sivulle